Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Mitä länsi voitti Irakissa?

  • Mitä länsi voitti Irakissa?

Vuonna 2003 USA ja sen liittolaiset hyökkäsivät Irakiin. Julkilausuttuna tavoitteena oli Al-Qaidan kaataminen ja länsimaisen demokratian pystyttäminen. Nyt, 11 vuotta ja noin puoli miljoonaa ruumista myöhemmin, olemme palanneet lähtöruutuun.

Miten tässä näin pääsi käymään?

Länsi voitti sodan Saddamin armeijaa vastaan, vieläpä ennätysajassa. Se myös pystytti maahan haluamansa hallinnon, koulutti ja varusti sen armeijan, otti valvontaansa maan öljyvarat ja alueen strategisen herruuden. Nämä voitot perustuivat kuitenkin valheelle.  

Irak ei ollut sellainen Al-Qaidan kotipesä kuin hyökkääjät väittivät. Mutta nyt on, ja nyt siellä touhuaa myös ISIS, jonka länsi alun perin varusti sotaan Syyrian hallintoa vastaan. Nyt myös juopa sunnien ja shiiojen välillä on ehkä syvempi kuin koskaan.

Mikä on tämän ristiretken ideologinen ydin?

Vuoden 2003 invaasion alla silmiini sattui Ralf Dahrendorfin, yhden aikakautemme tunnetuimman sosiologin, vuodatus länsimaisten arvojen turvaamisesta. Hän oli hyvin pahoillaan siitä, että kaikki länsimaat eivät USA:n hyökkäyskäskyyn yhtyneet, ja pelkäsi erimielisyyksien vaarantavan lännen aseman maailmanpolitiikassa.

Hänen mielestään Saddamin munat täytyi ensin rikkoa sodan keinoin. Vasta sen jälkeen rikotuista munista olisi EU:n myötävaikutuksella valmistettavissa länsimainen munakas. Hän sanoi myös selkeästi, että valta on todellista vasta silloin, kun se mahdollistaa länsimaisiin arvoihin pakottamisen.

Dahrendorfin munakas on nyt valmis. Irakin hajoamista puhutaan nyt myös USA:n ulkoministerin suulla. Eikä tässä kaikki: samanaikaisten sisällissotien kierre voi muuttua pysyväisluonteiseksi alueelliseksi terroriksi.

Mitä länsi voitti Irakissa?

Mitä länsi voitti Lähi-Idässä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Käsittääkseni tavoite oli alunperin Kuwaitin vapautus joka onnistuikin vallan hyvin. Irakin valtavasta varusmiesarmeijasta ei ollut ammattilaisille vastusta.
Virhe oli jättää ensimmäisellä kerralla Saddam valtaan. Poliitikot eivät kuunnelleet sotilaita vaan rauhanaktivisteja ja kansalaismielipidettä.

Rumailan öljykenttää hallinnoi 20 vuoden sopimuksella British Petroleum PB ja Kiinan öljy-yhtiö China National Petrolium.
Zubairin kenttää italialainen En.
West Qurnan kentistä toista USAn Conoco Phillips ja venäläinen Lukoil. Toista Exxon Mobil.

Mitä IS-järjestöön tulee niin sen syntymisestä myös Saddamin kaudella voidaan esittää spekulaatioita. Vaihtoehto olisi kuitenkin ollut jättää asia ennalleen, Saddam valtaan ja öljykentätä sellaisiin käsiin että mekin tänä päivänä maksaisimme energiasta aika paljon kovempaa hintaa.

Käyttäjän AnttiHolopainen kuva
Antti Holopainen

Kiitos Erkki hyvästä kirjoituksesta. Seuraavaksi voidaan vastaavalla tavalla kysyä, mitä länsi tulee voittamaan Libyassa ja Ukrainassa ja mitä Afganistanin kehitys tulee olemaan, kun Lännnen voimat ehtyvät siellä komennon pitämisessä. Yksinapainen maailmanjärjestys ei tule toimimaan. Ihmiset halauavat kehittää itse näköisiään demokratiaversioita eri puolilla maailmaa. Muutos on menossa lännestä riipumatta niin Etelä-Amerikassa kuin suuressa osassa Afrikan maita. Länsimaisen "vallankumouken" vienti on yhtä tuhoon tuomittu, kuin aikoinaan toisenlaiset vallankumiusten vientiyritykset.

Toimituksen poiminnat