Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Pörssiomistusten salaamisesta on tullut pakkomielle

  • Pörssiomistusten salaamisesta on tullut pakkomielle

Viime perjantaina (14.11.) valtiovarainministeriö lähetti lausunnolle korjatun esityksen arvo-osuusjärjestelmän muuttamiseksi. Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan suomalaiset eivät jatkossakaan voisi salata pörssiyhtiöiden omistuksia.

Kyllä voivat.

Hallituksen esityksessä omistamisen julkisuus näyttäisi olevan edelleen yhtä epämääräisessä tilassa kuin mihin se edellisen lausuntokierroksen jäljiltä jäi. Sama pätee sijoittajansuojaan ja vastuunjakoon kotimaisten ja ulkomaisten toimijoiden välillä.

Lakiesitykseen sisältyvä uusi käsite, ”yksilöllisesti eroteltu arvo-osuustili”, olisi sijoittajakohtainen mutta hallintarekisteröity tili, jonka haltijana olisi käytännössä säilyttäjäpankki. Tilin todellinen omistaja jäisi täsmentämättä, kuten myös hänen osakasoikeutensa. Suora omistaminen, johon suomalaisten omistusten rekisteröinti toistaiseksi perustuu,  ei enää jatkossa toteutuisi.

Säilyttäjäpankin konkurssissa tällaista tiliä ei noin vain siirretä toisen pankin operoitavaksi, koska sijoittaja ei itse ole kyseisen tilin haltija. Samasta syystä sijoittaja ei voi myöskään aidosti kilpailuttaa pankkien säilytyspalveluja. Sijoittaja voi vaihtaa pankkia vai tilinhaltijan myötävaikutuksella ja erillistä korvausta vastaan. Ja juuri tämä bisnes pankkeja nyt niin vietävästi kiinnostaa. Bisnes yleisen edun kustannuksella.

Sijoittaja voisi myös edelleen piiloutua moniportaisen säilytysketjun taakse. Ja tilanteessa, jossa yritys valitsee ulkomaisen arvopaperisäilyttäjän, suomalaisten omistusta ei tarvitse purkaa erilliselle yleisöjulkiselle omistajaluettelolle. Arvopaperikeskuksen näyttöpäätteeltä löytyisi vain osittaista tietämystä, jota sitten pitäisi paikkailla sopimuspohjaisilla maksullisilla palveluilla.

Näin epämääräinen omistamisen rekisteröinti murentaisi sekä viranomaisjulkisuuden että yleisöjulkisuuden. Ei ole siten mitenkään kohtuutonta väittää, että esitys viitoittaa tietä olennaisesti entistä heikompaan omistamista koskevaan julkisuuteen, toisin kuin halllitusohjelmassa seisoo.  

Esitys on myös ristiriidassa G20-maiden Australiassa juuri hyväksymän julkilausuman kanssa. Sen mukaan omistaminen on rekisteröitävä todellisen omistajan mukaan. Tämä luonteva tavoite ei vain tunnu istuvan suomalaiseen ajatteluun, ei valtiovarainministeriössä eikä finanssialan keskusliitossa.

Eikä tässä kaikki. Finanssialan keskusliiton tänään (20.11.) julkaiseman vastaehdotuksen mukaan sille ei kelpaa edes VM:n vesitetty yleisöjulkisuus. Se haluaa palata alkusyksystä hylättyyn malliin.

Mutta ei hätää. Tässähän on pian vaalit ovella. Nyt on tehtävä töitä sen puolesta, että tämä aidosti poliittinen asia saa myös aidosti poliittisen käsittelyn.

Asia on siis jätettävä uuden hallituksen valmisteltavaksi ja uuden eduskunnan hyväksyttäväksi.

 

Erkki Laukkanen
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Joo. Kyllä meidän täytyy saada tietää julkisesti jokaisen ihmisen palkka, sijoitukset, pankkitilin saldo, velat, annetut takaukset, irtaimiston arvo, kesämökit, auton kilomerimäärä, otetut vakuutukset, etc.

Miksi useimmille ei riitä, että verotiedoista saa jo selville ansiotulot ja pääomatulot sekä maksetut verot. Joidenkin mielestä pitää vielä tietää tarkasti tulojen lähde jotka saattaa verovuoden aikan muuttua lukuisia kertoja.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Kiitos palautteesta.Sähköpostina sitä onkin tullut aika paljon. Ilokseni olen havainnut, että keskustelu asiasta jatkuu vilkkaana mm. Kauppalehdessä. Tässä yksi näyte.

"Hallitusammattilaiset lyttäävät valtiovarainministeriön ehdotuksen osakeomistusten viemisestä hallintarekisteriin epäselvänä, yhtiöille hankalana, ja vaativat asian palauttamista jatkovalmisteluun."
http://app.kauppalehti.fi/news/article/paauutiset?...

Toimituksen poiminnat