Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston riippumattomuus?

  • Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston riippumattomuus?

Lainvalmistelun oletetaan olevan riippumatonta. Mutta mitä valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston (RMO) riippumattomuuteen tulee, niin en ole huomannut.

En ainakaan pörssiomistusten julkisuutta koskevassa lakivalmistelussa. Ne esitykset on valmisteltu Finanssialan keskusliiton (FK) ohjauksessa sillä virheellisellä argumentilla, että myös suomalaisten on jatkossa luovuttava omistusten suorasta rekisteröinnistä.

Miten tässä näin pääsi käymään?

Syitä on varmasti monia. Mutta yksi syy näyttäisi olevan FK:n voimakaksikko, toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja lakiasiainjohtaja Tuomas Majuri. Piia-Noora on entinen kokoomuksen meppi, Tuomas entinen RMO:n hallitussihteeri.  Piia-Noora aloitti FK:ssa 2009, Tuomas 2010.

Meppinä (1999 – 2008) Piia-Noora keskittyi finanssimarkkinoita koskeviin lainsäädäntöhankkeisiin niin tarmokkaasti, että voittoa tavoittelematon tutkimus- ja kampanjaryhmä Corporate Europe Observatory palkitsi hänet vuonna 2009 Vuoden pahin eturistiriita –palkinnolla rahanpesudirektiivin vesittämisestä.

Meppinä ollessaan Piia-Noora tutustui myös Tuomakseen, joka silloin toimi Suomen pysyvän EU-edustuston erityisasiantuntijana Brysselissä, tehtävänään EU:n rahoitusmarkkinalainsäädännön valmistelu ja neuvottelut.  

Entä sitten vastapuoli, julkinen valta?

’Vastapuolen’ voimakaksikollemme ovat muodostaneet RMO:n lainsäädäntöneuvos Tuija Taos ja Suomen Pankista lainaksi saatu finanssineuvos Harry Leinonen. Heille osakeomistusten hallintarekisteröinti ilman omistajatietoja on ollut aina itsestäänselvyys, vaikka esimerkiksi hallitusohjelmassa muuta lukisikin.

Niin kauan kuin tästä asiasta on keskusteltu, Tuija on puhunut RMO:n suulla ja ilman seurauksia. Harry kirjoitti syksyllä 2013 U-jatkokirjelmän talousvaliokunnalle, jossa annettiin ymmärtää että EU:n arvopaperikeskusasetus pakottaa Suomen luopumaan omistuksen julkisuudesta.

Toki RMO:ssa muitakin vaikuttajia on ollut, kuten myös Finanssivalvonnassa, Fivassa. Mutta kenestäkään heistä ei ole ollut aidoksi vastapuoleksi FK:lle. Siinä valmistelussa, johon itsekin eräin osin olen osallistunut, he ovat koko ajan ajaneet FK:n intressiä.

Viime viikkoina me olemme naureskelleet EU-komission puheenjohtajan, Jean-Claude Junckerin riippumattomuudelle. Itse olen sitä mieltä, että ongelmia löytyy lähempääkin.

 

Erkki Laukkanen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat