Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

AKAVA:n sensaatioesityksellä on eurooppalaiset juuret

  • AKAVA:n sensaatioesityksellä on eurooppalaiset juuret

Akateemisten keskusjärjestö AKAVA esitti 7.12.2014, että pitkäaikaistyöttömän voisi palkata pätkätyöhön perustelematta työn määräaikaisuutta. Ei edes keksittyä perustetta tarvitsisi ilmoittaa.

Ja niin soppa oli valmis.

Muut ammattijärjestöt pitivät esitystä joko keskeneräisenä tai tarpeettomana vastaantulona työnantajien suuntaan: työntekijäpuoli antaisi työnantajille jotakin saamatta itse mitään.

Kansalaiskeskustelussa mentiin huomattavasti pitemmälle ja kyseltiin, miksi pätkätyöntekijän muutenkin heikko työsuhdeturva on taas kerran kaupan? Ja miksi työsuhdeturvasta on ylipäänsä tehty kauppatavaraa.

Ne ovat hyviä kysymyksiä.

Mutta eivät suinkaan ensimmäistä kertaa keskustelun kohteena. Näistä samoista asioista väännettiin EU-tasolla erityisesti vuosina 2005 – 2007, kun EU:n uuden työmarkkinamallin, joustoturvan, marssijärjestyksestä päätettiin.

Sen marssijärjestyksen mukaan ensin piti saada joustot, ja nimenomaan työsuhdeturvaa heikentämällä. Turva tulisi sitten aikanaan kuin manulle illallinen, joustojen kiihdyttämän talouskasvun kautta.

Tämän marssijärjestyksen hyväksyi myös sosialidemokraattinen ay-liike. Ja juuri heidän myötävaikutuksellaan joustoturvasta leivottiin EU:n uusi työmarkkinamalli, minkä itse kukin voi käydä tarkistamassa Eurooppa-neuvoston resoluutiosta 14.12.2007.

Miksi minä tästä historiasta muistutan?

Siksi muistutan, että AKAVA:n esitys on malliesimerkki joustoturvan mukaisesta ajattelusta. Siinä työnantajalla annetaan jotakin siinä toivossa, että talouskasvu vauhdittuisi. Siten kaikki, jotka AKAVA:n esitystä moittivat, moittivat samalla vuonna 2007 hyväksyttyä työmarkkinamallia.

Ja hyvä niin, vaikka moittijat itse eivät sitä välttämättä ymmärrä.

EU:n joustoturva on osoittautunut yhdeksi EU:n suurimmista virheistä. Sitä talouskasvua, jota joustoturvaa valmisteltaessa meille lupailtiin, ei ole näkynyt, eikä alan tutkimuksen mukaan tule näkymään.

On siis aika sanoa hyvästit sekä AKAVA:n työsuhdeturvaa murentavalle esitykselle että sen viitekehykselle, EU:n joustoturvalle.

Hyvä työelämä voi nousta vain hyvästä työsuhdeturvasta.

 

Erkki Laukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

AKAVA on tekemässä virhettä tässä asiassa, samoin kuin siinä, että erkaantui muiden suurten keskusjärjestöjen virittelemästä yhteistyöstä yhteisen kattojärjestön perustamiseksi. Näissä akavalaisten liittojen johtohenkilöiden pelisiirroissa näkyy ylpeys ja ns. akateemisen preemion eli korkeakoulutuksen tuoman palkan- ja henkilökohtaisen neuvotteluvoiman lisän yliarviointi.

Akateemisen työttömyyden kehdossamme Oulussa on jo käynyt niin, että työnantajapuoli on hyökännyt kiinni koulutetunkin työvoiman heikkouteen heti kun mahdollista yrittämällä värvätä insinöörejä töihin räikeällä alipalkalla. Myös julkisen sektorin akavalaisilla aloilla on jouduttu olemaan yhtenään varpaillaan säästötoimien ja irtisanomisten takia.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Kiitos palautteesta. Se voi olla, että akavalaiset / korkean asteen tutkinnon suorittaneet ovat se seuraava ryhmä, jonka suhteellinen asema työmarkkinoilla heikkenee. Koulutus ei ole enää tae paikasta auringossa, vaikka saattaakin parantaa asemaa työnhakijoiden jonossa.

Toimituksen poiminnat