Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Yhteiskuntavaikuttaminen keskittyy ja oikeistolaistuu

  • Yhteiskuntavaikuttaminen keskittyy ja oikeistolaistuu

Toimittajia on usein väitetty vihervasemmistolaisiksi. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtaja Matti Apunen on vaatinut jopa toimittajien puoluekantojen selvittämistä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan johtaja Apunen haukkuu väärä puuta.

Professori Ilkka Ruostesaaren keräämän aineiston mukaan Suomen valtaeliitti on vahvasti kokoomuslainen. Eniten kokoomus on vahvistunut joukkotiedotuseliitissä, jossa sen kannatus on noussut 21 prosentista 50 prosenttiin kahdessa vuosikymmenessä.

Tiedot eliittien puoluekannatuksesta perustuvat kyselyaineistoon, jossa mukana ovat poliittinen eliitti, hallintoeliitti, elinkeinoelämän eliitti, järjestöeliitti, joukkotiedotuseliitti, tiede-eliitti ja kulttuurieliitti. Useimmissa näistä, ja erityisesti mediassa, kokoomus on yliedustettuna.

Mistä oikeistolaistuminen johtuu?

Yksi syy siihen on kaupallisuuden lisääntyminen. Media on tullut lähemmäksi muuta bisnestä. Tällaisessa toimintaympäristössä päätoimittajatkin ajattelevat omaa mediaansa lähinnä bisneksen välineenä. Suomessa ei (onneksi) ole vielä mitään onnellisuuspakkoa, mutta tuloksentekopakko on.

Toinen syy on mediavallan keskittyminen. Jopa paikallislehdet edustavat nykyään suuria lehtitaloja ja näiden uutispalveluja, joissa lausujina ovat yleensä tutut ja turvallisiksi koetut tahot. Siten esimerkiksi talousasioista lausuvat suurten liikepankkien ekonomistit, eivät yliopistoekonomistit.

Kolmas syy on keskitettyyn lobbaamiseen erikoistuneiden viestintäfirmojen vaikutusvallan kasvu. Sen myötä ratkaistavaksi on tullut myös ns. pyöröoviongelma, uraketkuilu yksityisen ja julkisen aseman välillä – ilman päivänkään karenssia ja kaiken riippumattomuusvalvonnan tuolla puolen.

Nämä kolme tekijää muodostavat tiedotuskulttuurin, joka joka tällä hetkellä horjuttaa jo julkisen valmistelun riippumattomuutta. Se, millaiseksi ongelmaksi tämä tiedotuskulttuuri jatkossa muodostuu, riippuu paljon siitä, millaisia ingegriteettimekanismeja me lobbaamiselle jatkossa asetamme.

Toistaiseksi niitä ei ole, ei Suomessa eikä paljon muuallakaan Euroopassa.

Korruptiota vastaan ja avoimuuden puolesta toimivanTransparency Internationalin tutkimuksen mukaan vain kolmen EU-maan parlamentilla on riittävän laajat ja toimivat valvontamekanismit kansanedustajien ja lobbareiden vuorovaikutuksen sääntelyyn. Suomesta löytyy vain eettinen ohjeisto.

Ja mitä pyöröovi-ilmiöön tulee, niin kahdeksassa maassa ei ole minkäänlaisia karensseja. Lopuissa 17 maassa on, mutta yleensä varsin lyhyitä ja ehdollisia. Poikkeus säännöstä on Norja, jossa virkamiesten karensseista on säädetty lailla jo vuodesta 2005 lähtien.

Mitä pitäisi tehdä?

Itse aloittaisin tuosta pyöröoviongelmasta. Se asia kun on aidosti omissa käsissämme. Jos me haluamme seuraavalla vaalikaudella lain karenssiajoista, niin keskustelu siitä olisi aloitettava nyt. Jos emme halua, elitismin kasvua on todella vaikea estää.

 

Erkki Laukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jorma Leppänen

Kiitos puheenvuorosta! Elämme todellakin kulttuurissa jossa esimerkiksi Vasemmistoliitto tahtomattaan - samaan tapaan kuin vaikkapa Sleepy Sleepers - valjastetaan oikeistolaista "demokratiaa" tukevaksi voimaksi. Asialle ei voi mitään. Olen lukenut Die Zeitia nelisenkymmentä vuotta ja lopetin sen tilaamisen viime vuonna. Kaiketi Helmut Schmidtin voimien hiipumisen takia sekin on mennyt mukaan tykkäyskulttuuriin. Lehdet jotka elävät mainoksista ja puolueet jotka palvelevat rahoittajiensa mitä tahansa etuja hallitsevat. Art Director tarkoittaa samaa kuin Pornographic Art Director. Sananvapauden toinen nimi on manipulaatio. Lobbaammisesta sanoisin että se on välttämätöntä jotta päättäjät saavat riittävästi tietoa. Tietysti päättäjänkin pitää jotakin ymmärtää. Yleensä ei ymmärrä. Vasurien puolesta iloitsen, on ollut surullista että liitolla ei ole ollut talouden asiantuntemusta. Tilanne on nyt vähän parempi kuin muutama vuosi sitten. Marxin ymmärtämnen auttaa paljon. Lukekaa Marxia.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Kiitos kommentistasi. Olin jo vähän ihmeissäni kun niitä tälle puolelle ei ole juuri tullut. Lärvikirjassa onneksi jonkin verran tulee. Mutta itse asiaan. Ei lobbaamisesta koskaan päästä. On siis tehtävä ero hyvän ja huonon lobbaamisen välillä. Se, että meillä ei ole oikeastaan muuta kuin eettistä ohjeistusta, altistaa meidät manipuloinnille. On korkea aika tässäkin maassa aloittaa keskustelu lobbarireksiteristä, johon kerättäisiin myös tietoja siitä, kuka lobbaa, ketä lobba, missä asiassa lobbaa ja millä rahalla lobbaa. Vasta sen jälkeen on mahdollista arvioida lobbaamisen laatua empiiriseltä pohjalta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

EL: "Itse aloittaisin tuosta pyöröoviongelmasta. Se asia kun on aidosti omissa käsissämme."

Medialukutaidon kehittäminen on myös yksi tehtävä. Medialukutaidon opettaminen ja sitä oppimaan opettaminen palvelee koko kansakuntaa (paitsi ehkä sitä pientä piiriä, joka vallitsevasta tilanteesta hyötyy).

Toimituksen poiminnat