Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Harmaa talous hyydyttää

  • Harmaa talous hyydyttää

Pari viikkoa sitten julkaistiin Markku Hirvosen ja Kalle Määtän tutkimus harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnasta päättyvällä vaalikaudella. Tulokset eivät anna aihetta onnenkiljahduksiin.

Vain rakennustoiminnassa torjuntatyöllä on saavutettu selkeitä tuloksia. Muilla toimialoilla kehitys on polkenut paikallaan, vaikka tietämys verotuksen ongelmakohdista onkin lisääntynyt.

Erityisesti pitkissä alihankintaketjuissa kierretään sekä ansio- että arvonlisäveroa ja lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja – erityisesti silloin kun alihankkija tulee rajan takaa. Ja kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista maksetaan nykyään veroa lähinnä omantunnon mukaan. 

Miksi näin on käynyt?

Minun mielestäni tämä on suora seuraus poliittisen sitoutumisen heikkoudesta. Se into, jolla veronkierron torjunnassa oli nähtävissä vielä edellisten eduskuntavaalien alla, on nyt poissa. On ollut jo pari vuotta, vaikka poliitikkojen korukieli tämän tosiasian usein peittääkin.

Mutta ei hätää, keväällä on taas vaalit tulossa. Niiden alla olisi luotava sellainen paine, että menivätpä hallitukseen mitkä puolueet tahansa, tavoitteeksi tulisi veronkierron torjunnan olennainen tehostaminen. Ei enää mitään sellaista nappikauppaa, johon nyt päättävä hallitus ajautui.

Kun veronkierron hintalappu on noin 5 miljardia vuodessa, siitä pitää leikata ainakin miljardi pois. Se saattaa kuulostaa paljolta, mutta jäljelle jäisi edelleen noin neljä miljardia ”jälkiveroksi” kaikille niille, jotka hoitavat lainmukaiset velvoitteensa.

Jos tämä ei ole huutava epäkohta, niin mikä on?

Tästä huutavasta epäkohdasta päästään torjuntaohjelmalla, jossa ministeriöt ovat vastuussa oman hallinnonalansa hankkeiden valmistelusta. Varsinainen tulosvastuu olisi kuitenkin toimintaa ohjaavalla ministerityöryhmällä, joka antaisi vuosittain eduskunnalle selonteon torjuntatyön edistymisestä.

Nyt päättyvällä vaalikaudella tämä kuvio ei toiminut. Ensi vaalikaudella sen täytyy toimia. Muuten harmaa talous hyydyttää lopullisesti uskon oikeudenmukaiseen verotukseen.

 

Erkki Laukkanen
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kirjoitat sekä käytännön merkitykseltään että yhteiskuntamoraalin kannalta tärkeästä asiasta ja soisin jokaisen kansanedustajan nyt sekä tulevan koitoksen kansanedustajaehdokkaiden puolueesta riippumatta olevan tämän hankkeen takana. Lisäksi tosissaan.

Mikä mahtaa olla erityisesti Kokoomuksen ja RKP:n edustajien käsitys asiasta. Nämä kaksi puoluettahan tahto(i)vat harmaan talouden, kuten hallitusneuvotteluista vuodettiin. Onko välttämättä mikään muuttunut noista päivistä näiden kahden puolueen osalta? Harmaan talouden torjunnassa erotumme muista pohjoismaista sinä valtiona, jossa tähän ongelmaan ei kosmeettista huomiota enempää panosteta. Tämä parlamenttikausi on menty Kokoomuksen ja RKP:n viitoittamalla tavalla.

Blogitekstin ja kommenttien lukijoille tässä vielä:

Muistio: Kokoomus ja RKP jarruttavat harmaan talouden torjuntaa
http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/kesakuu/muisti...
http://fifi.voima.fi/tiedostot/harmaa_talous250511...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan ohella samalla mielestäni voisi kiinnittää kriittistä huomiota täysin lailliseen verosuunnitteluun silloin kun Suomen tytäryhtiöistä pumpataan voitot ulkomaiden veroparatiiseihin. En ole selvillä kuinka paljon Suomella on mm hankintakilpailutuksessa itsenäistä pelivaraa säännöissä mutta varmaankin tässäkin suhteessa olisi jotain tehtävissä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tässä on otettu esiin keskeisiä, vakavia ongelmia. Ylikansallisissa yrityksissä ei tietenkään pidetä siitä, että valtiot aivan oikeudenmukaisesti ja lakiensa mukaisesti haluaisivat saada niille kuuluvat yhteisöverot. Mitä keinoja valtioilla on ryhtyä keskenään yhteistyöhön miljardiluokan verovilppien ja aggressiivisen verosuunnittelun estämiseksi? Aggressiivisen verosuunnittelun kriminalisoimiseksi?

ulf fallenius

Odottakaa vielä kuin vaihtotalous on saanut kunnon jalansijan Suomeen niin sen jälkeen ei ole rikkaita kuin sovellusten tekijöitä joiden verotus on veroparatiisi saarilla ja pimeitä tekijöitä olkoon Ubertaksi ensimmäinen esimerkki joka jyllää jo Helsingin yössä täysin pimeästi.Kyllä tämä kansanvälisyys tuo julmettua harmaata taloutta Suomeen ja sitä ei kukaan voi estää kuin pienillä pistokokeilla jotka ei auta mitään .

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

toi harmaa talous on eu mittakaavassa 1000 miljardia vuoteen. ( 1000 000 000 000€)

suomen osuus noin 30 miljardia vuoteen kun mukaan lasketaan kaikki laillisen verosuunnittelun ja harmaan talouden juonet. (esim veroparatiisiin siirretty tulo on laillinen tapa kiertää veroja.)

mä viime eduskuntavaaleis jaoin tota:
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2010/06/1...

nyt on kansanuutisissa opas kuinka pienet (alle 150 000 e vuoteen) tulot saa verottomana käteen.

http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/kulttuuriuut...

jos joku haluaa tietää kuinka suuret tulot saa verovapaana, voin konsultoida. (esim ikea ei maksa veroja mihinkään maahan miljardituloistaan.)

Toimituksen poiminnat