Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Kreikan kriisin ratkaisu on mahdollisuus koko Euroopalle

  • Kreikan kriisin ratkaisu on mahdollisuus koko Euroopalle

Kreikan velan sovittelusta on tehty arvovaltakysymys. Euroopan keskuspankin (EKP) tuoreen linjauksen mukaan Kreikan uuden hallituksen on joko peräännyttävä tai nieltävä Kreikan velkakirjojen mitätöinti. Toveri Erkki Liikasen mukaan EKP:lla ei ollut muita mahdollisuuksia.

No, onhan niitä ollut. Niitä ei vaan ole haluttu käyttää, sillä EKP:sta, EU-komissiosta ja Kansainvälisestä valuuttarahastosta koostuvan troikan luoman kurjistamispolitiikan romuttaminen olisi romuttanut myös politiikan kehittäneen eurooppalaisen sinipunan. Sen arvovallasta tässä nyt taistellaan.

Minusta tässä ei ole enää mitään järkeä.

Sen sijaan, että olisi korjattu sitä politiikkaa, jonka seurauksista koko Eurooppa kärsii, Euroopan talous- ja rahaliiton perusteista päättäneet tahot yrittävät nyt institutionalisoida politiikkansa dogmiksi, johon meidän vääräoppisten ei pidä puuttua. EU:n talous- ja rahaliitto on saanut liturgisen merkityksen.

Totta puhuen troikan luototuksella ei ole koskaan rahoitettu reformia Kreikan sisällä. Lähes kaikki ”tuki” on mennyt finanssisektorin sisäisiin järjestelyihin Kreikan ulkopuolella. Ja mikä on mennyt Kreikkaan asti, ei ole mennyt tuotantokapasiteetin kasvattamiseen, kuten Erkki Liikanenkin varmasti hyvin tietää.

Samaan aikaan Kreikan sosiaalisesta kriisistä on kypsynyt humanitaarinen kriisi. Kolmasosa väestöstä elää köyhyydessä, valtaosa julkisista palveluista on kadonnut, vähäistä minimipalkkaa on leikattu 22 prosenttia ja pienituloiset maksavat yhä suuremman osan veroista.

Kreikan työttömyysaste on 27 prosenttia ja nuorisotyöttömyyden aste yli 50 prosenttia. Ihmisillä ei ole varaa maksaa edes vedestä, lämmityksestä ja sähköstä – vuokrista puhuttakaan. Ja mitä aiemmin niin hyvin toimineille terveyspalveluille tulee, niin niitä on tarjolla enää vain varakkaille.

Kaikki tämä näännytys on toimeenpantu troikan vaatimuksesta.

Kreikka tarvitsee rakenteellisia uudistuksia – sitä ei käy kiistäminen. Mutta niidenkin läpiviennin ehtona on se, että kreikkalaisten usko työntekoon ja yrittämiseen palaa. Ja sitähän se ei tee niin kauan kuin reformeja ei tehdä kreikkalaisten omilla ehdoilla, heidän omista lähtökohdistaan.

Toki huomattavasti parempi olisi jos Kreikan tie ulos kriisistä voisi olla myös EU:n tie ulos kriisistä, osa Eurooppalaista velka- ja investointiohjelmaa. Jotta näin kävisi, EU:n olisi suostuttava oman strategiansa uudelleen arviointiin, EU:n uuteen perustamiseen. Mutta sitä se ei selvästikään halua. Ei ainakaan vielä.

En kuitenkaan usko, että tätä avausta voi enää kovin paljon lykätä. Maailmasta löytyy maita, jotka ovat päässeet mittavan velkasovittelun piiriin huomattavasti pienemmillä velkamäärillä, kuin mitä Kreikalla nyt on. Siksi EKP:n uusi ”laillisuuslinja” on pikemminkin siirtomaaisännän uhittelua kuin poliittista harkintaa.

Poliittisen uusharkinnan aika on tullut. Rahalla työntäminen ei EU:n strategiaksi käy. Se kasvattaa eroja EU:n ytimen ja reuna-alueiden välillä tavalla, joka vaarantaa kaiken sen, jonka vuoksi unioni aikanaan perustettiin.

Siksi Kreikan kriisi on myös mahdollisuus koko Euroopalle.

 

Erkki Laukkanen

 

Lisätietoja:

http://wp.europa-neu-begruenden.de/wp-content/uploads/2015/01/Greece-after-the-election-–-not-a-threat-but-an-opportunity-for-Europe.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin. Tilanne on siis se, että Syriza ja (ehkä) Pademos saavat aikaan jotain sellaista, joka muuttaa koko Euroopan historian. Tavallaan Syriza on jo tehnyt hyvinkin historiallisen liikkeen.

Ikävä kyllä Arhinmäen falangi on tehnyt täysin tyhjäksi sen, että VASsiasta tulisi jonkinlainen SyrPod-eheyttävä liike.
Kaikki työkalut olivat käsillä vuonna 2011:

- Demarit olisivat joutuneet vetämään todella vasemmistolaista linjaa, jos VAS ei olisi ollut hallituksessa.
- Vihreät olisivat tuskin menneet hallitukseen - se oli vaikeaa, vaikka tiedettiin jo sixpack'in kuviot. Koko yön kinasivat aiheesta.

- Loppujen lopuksi Katainen tuskin olisi saannut koko hallitusta kasaan, vaan se olisi siirtynyt Urpilaiselle. Katainen oli jo kuusi viikkoa jahkaillut hallitusta.
- Kataisella olisi tietenkin ollut 'jytky-PS'-mahis, mutta se tie olisi ollut KOK:lle liian rankka tie.
Summa Summarum: VAS istui, vaikka pieni onkin, temppelinharjalla ja munasi koko tilanteen.

Eli, Suomeen ei ole odotettavissa minkäänlaista "Syriza-ilmiötä", koska ainut 'vetäjä-ehdokas' on pelannut itsensä pussiin.
Muissa maissa on sitäkin enemmän odotettavissa - melkoista myllerystä. Olen pahoillani Suomen puolesta, mutta se vain on niin: älkää päästäkö kloppeja vallanmakuun - se turmelee heidät.
Oli perin uuvuttavaa katsoa neljän vuoden ajan kuinka rehellisiä VASsareita
--tutti oikein kunnolla ja kiroilivatkin tilannetta huolella.

Eli kadotettiin kolme vuotta ja nyt menee historian paikkailuun ja aktiiviunohtamiseen ainakin viisi vuotta. (siis näistä valtionpäivistä vajaa vuosi ja seuraavat neljä vuotta.)
_____________________________

Ei voitu oikein kertoa - olla oppositiossa omassa puoluessa (johon en itse kylläkään koskaan kuulunut - Siimes-reaktio/petos), ja kertoa asioista niinkuin ne oli. Sillehän olisi nauranut aidanseipäätkin.

Oikeassa olet - noin 10% rahoista jäi Kreikan vallanpitäjien käyttöön: niitä kähvellettiin, maksettiin poliisien palkoja ja ostettiin uusia mellakkavarusteita.
Siinä se auttaminen oli.

Mitäs nyt tehdään? Sanoppa sinä Erkki, mikä eteen?

Henry

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Itse olen tavannut ajatella, että jos tilanne on huono, niin ei sitä kannata entisestään huonontaa. Näin ajattelen niin vasemmistoliitosta kuin Kreikastakin. Voi olla, että vasemmistoliitosta ei koskaan tule mitään niin suurta kuin mitä Syrizasta on viimeisten vuosien aikana tullut. Mutta kyllä sen piirissä uskalletaan taas asettaa aidosti kiinnostavia kysymyksiä, joissa on aidon toisinajattelun makua. Niistä kysymyksistä Syrizankin nousu alkoi. Ja kappas vain, nyt meillä on EU:n sisällä ihan uusi keskusteluasetelma, joka tarjoaa mielekkään foorumin myös minun kaltaiselleni heterodoksille. Tästä mahdollisuudesta olen nähnyt unta viimeiset 20 vuotta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, minä heiluin kuvioissa noin 40 vuotta - 2011 lamaannuin täysin puoleksi vuodeksi - ja päätin jättää liikkeen. En enää tee mitään liikkeen hyväksi - tein aiemmin aina ilmais(ammatti)työtä liikkeen eteen. Sen verran syvä oli tuo petos, etää se riipii vieläkin.
Toivon, että saatte joskus uuden kurssin, jossa ei ole Siimeksiä, eikä Arhinmäkiä.
Jatkoja! toivoo

Henry

Pauli Salminen

Olen pohtinut, että Syrizaa tarvittiin, mutta lähinnä siihen, että tilanne Kreikassa vaatii ratkaisun. Vanhat puolueet voivat nyt uudistua korruptiosta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei käytä eu mahdollisuutta hyväkseen, liian moni poliittinen palli katoaisi kun kaikki näkisivät että koko tämä kurjuus ja kituminen on tehty turhaan.

ennen tuhoavat kreikan ja puolenkymmentä muuta maata. sama tilanne kun 1943. jokainen näkee, fuhrerin aika on ohi. silti pidetään viimeiseen asti linjat ettei vaan jouduttaisi sotarikoksista hirteen.

jos tosta sotkusta haluaisi eroon niin eka akuutti toimenpide olisi vasemmistoliiton vaatima keskuspankkirahoitus suoraan valtioille. ekp pitäisi painaa kreikalle niin paljon rahaa että se voisi velkansa maksaa. (tosin nyt ne velat saa noin 60% alennuksella jäkimarkkinoilta eli ekp ostoohjelma on siinä suhteessa järkevä että suomi ja muut velkakirjoja omistavat tahot kärsii tappiot, ei eu oma setelipaino.)

kun tosta kriisistä ois päästy, pitäs luoda liittovaltio jossa on tulonsiirrot niinkus usassa. eu vero 20% kaikista tuloista suoraan brysseliin, sieltä sitten jaettaisiin tarpeessa oleville. suomelle se meinaisi tuollaista vähintäin 20 miljardin vuotuista tulonsiirtoa kreikkaan.

sitten pitäs puuttua valtioiden kauppataseiden epätasapainoon sakkomaksuilla. eli jos suomi veisi enemmän kun toisi voidakseen maksaa sen 20 miljardia, sitä pitäs sakottaa 10 miljardia ylijäämien ahnehtimisesta.

jostakin syystä politikot ei tuota kerro äänestäjille. luulis että syskovits ja pekkarinen vanhoina politikkoina alkaisi asiaa telkussa puida. tunti päivään ohjelmaa: Asiaa eurosta, kuinka voimme pelastaa asemamme ytimessä.

Toimituksen poiminnat