Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Harmaan talouden torjunnasta on puhti pois

  • Harmaan talouden torjunnasta on puhti pois

Edellisten eduskuntavaalien alla eduskunnan tarkastusvaliokunnalla oli linja. Sen mukaan veronkierrosta on tullut ISO ONGELMA, ja sellaisena sitä pitäisi myös jatkossa käsitellä. Puolueet ottivat sanomasta kopin, ja katso, kevään 2011 eduskuntavaalien alla harmaa talous oli kaikkien huulilla.

Mutta enää ei ole.

Eikä eduskunnan tarkastusvaliokunnan linjastakaan ihan täyttä varmuutta enää ole, ei ainakaan valiokunnan 5.3. jättämän mietinnön mukaan. Siinä kyllä jaetaan ruusuja ja risuja, mutta kokonaisnäkemys on selvästikin hukassa. Jatkosta ei tämän mietinnön perusteella uskalla sanoa juuri mitään.

Eniten risuja saa torjuntatyön koordinointivastuussa oleva ministerityöryhmä. Se näyttää kyllä asettaneen erilaisia hankkeita kiireellisyysjärjestykseen, mutta ei näytä pitäneen erityisesti kiinni tämän järjestyksen toteutumisesta. Oikeampi nimi ryhmälle olisi ollut seurantatyöryhmä. 

Käytännössä lainsäädäntöhankkeiden valmistelu on tehty ministeriöiden sisällä. Ongelmakohdissa viranomaisten reagointi on kestänyt jopa vuosia, ilman että ministerityöryhmä olisi vetkutteluun mitenkään puuttunut.  Kuten ei verohallintokaan, ei ainakaan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mielestä.

Miten jatkossa sitten pitäisi toimia?

Valiokunnan mielestä torjuntaohjelman tulee jatkossakin olla poikkihallinnollinen kokonaisuus, jossa strategisten tavoitteiden lisäksi valitaan myös painopistealueet. Koko valtionhallinnon kattava tilannekuva varmistaisi sen, että uusi uljas lainsäädäntö kattaisi koko harmaan talouden kentän.

Käytännössä tilannekuvasta on kuitenkin tehty lähes ongelmaton.

Valiokunta on niin tyytyväinen torjuntatyön nykytilaan, että se ei ehdota eduskunnan hyväksyttäväksi uusia korjaavia toimenpiteitä harmaan talouden torjuntaan. Jos tilanne todellakin nähdään näin hyvänä, niin mihin tässä enää sitä uutta ja kattavaa tilannekuvaa ja sen suosittamaa uutta lainsäädäntöä tarvitaan?

Tähän kysymykseen en tarkastusvaliokunnan mietinnöstä löytänyt vastausta.

Mutta mietinnön tausta-aineistosta löysin. Mietintöhän perustuu myös valiokunnan kuultavana olevien tahojen ”asiantuntijalausuntoihin”, joista löysin varsin yllättäviä suosituksia. Yhdessä lausunnossa esitetään jopa tilannekuvia tuottavan Harmaan talouden selvitysyksikön välitöntä lakkauttamista.

Ja mitä kansainvälisen veronkierron torjuntaan tulee, niin valiokunnan mielestä ”on valitettavaa, että toimintaohjelma on jäänyt kovin yleiselle tasolle ja konkreettiset tulokset toistaiseksi vähäisiksi”. No, niin varmasti on, mutta eikö saman tien olisi pitänyt kertoa, mitä valitettavalle asiantilalle on tehtävissä?

Nyt saamattomuuden syntipukiksi nostetaan OECD.

Voi olla, että tulkintani tarkastusvaliokunnan mietinnöstä on yksipuolinen, ja että jotakin olennaista on jäänyt huomaamatta. Mutta ottaen huomioon sen, millaisiin mittasuhteisiin veronkierto ja erityisesti kansainvälinen veronkierto ovat nousseet, tällaista vähättelyä on todella vaikea ymmärtää.

Parhaiden käytäntöjen kokoaminen yksiin kansiin on lähinnä korviketoimintaa. Aitona sitoutumisena verovuotojen tukkimiseen en sitä pidä.

 

Erkki Laukkanen

 

Lisätietoja: http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/50.htx?id=7320

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Jouni Nordman

Ongelma on siinä, että vasemisto ei tajua missä maailmassa elävät, eli EU vapautti pääoman liikkeen, jolloin Suomen kansalaiselle tuli oikeudet pitää pääomansa missä halua EU alueella.

Jolloin laillisesti yritys voi omistuksessa pitää missä halua. Jolloin malli jonka olen muutamalle kaverille selittänyt, jotka haluavat kehittää yhtiöitään henkilökunta kehittämällä. Mallissa ensin erotetaan pääoma ja toiminta, jossa pääomalle etsitään hyvä koti (Latvia ja Viro) on ihan kelvollinen. Tälle myös laitetaan yrityksen hankinta sopimukset, sillä AVI keskuksen tarkastaja päästään eroon. Kummankin yhtiön omistus vviedään toiselle yhtiölle, joka sijaitse samassa massa kuin pääoma. Jolloin tämä yritys voi Suomalaiselle yritykselle antaa laina, jolla maksetaan yrityksen investoinnit, sekä palkitaan työntekijät.

Kun tämä yrittäjä oli jutellut kunnanjohtajan kanssa, joka oli ollut alussa pahoillaan. Mutta kun yrittäjä oli laskenut kuinka paljon enemmin tällä tavalla kunta saa raha tällä tavalla. Niin kunnan johtaja oli ollut tyytyväinen, sillä hän ymmärsi kokonaisuuden.

Tänä päivänä tämä yritys on palkannut kymmenen syrjäytynyttä nuorta, jossa kunta on tienannut vielä lisää, sillä yksi pois sosiaali luukulta ja palkasta kunnallisverot on aika tuottoisa yhtälö kunnalle. Eikä tästä ole valtiokan tyhjälle sillä kunnasta on maksettu kohonnesti ALV veroa Suoraan valtiolle.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

usas on kehittyneempi systeemi, siellä joutuu maksamaan verot asui missä vaan ja omisti missä vaan. kansalaisuudesta luopumisen yhteydessä maksaa vaan könttäsumman omaisuudestaan ja pääsee eroon koko systeemistä.

elikkä kyllähän niitä keinoja olisi, halua puuttuu.

kontulan anna esitti yhteisöveron nostoa, se poistaisi veroparatiisi yrityksiltä kilpailuedun.

se urpilaisen tekemä veroremonttihan oli vain tulonsiirto suomalaiselta sijoittajalta veroparatiisiin. yhteisöveroa laskettiin ja pääomatuloveroa nostettiin.

veroparatiisissa maksetaan vain yhteisövero. mä siitä yritin saramon jussia valistaa mut ei mennyt valistus läpi taikka sitten ei vassin paukut riittänyt urpilaisen pysäyttämiseen.

tuolla se annan juttu
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/326112...

"Selvityksessä ehdotetaan kolmea toimenpidettä, joille on laskettu arvioidut verovaikutukset:

1. Kotimaisten hallintarekisteröityjen osakkeiden osinkojen 30 prosentin lähdevero tekisi omistusten piilottamisen taloudellisesti kannattamattomaksi suomalaisille – ulkomaalaiset voisivat hakea palautusta. Tämän vaikutus olisi noin 200 miljoonaa euroa.

2. Maakohtaisen kirjanpidon vaatiminen julkisten palvelujen kilpailutuksiin osallistuvilta yrityksiltä vaikeuttaisi verovälttelyä, mistä voitaisiin saada 200 miljoonaa euroa.

3. Kaikkien tulojen verottaminen samalla, progressiivisella mallilla valtion- ja kunnallisverotuksessa poistaisi pääomatulonsaajien edut, mikä voisi tuoda valtion kassaan jopa 900 miljoonaa euroa.

Toimenpiteiden yhteisvaikutus olisi arviolta 1,3 miljardia euroa."

Käyttäjän tapiokoivisto kuva
Markku Koivisto

Jouni Nordman

Kerropa kunta ja yritys.

Jouni Nordman

Taidan pitä omana tietona, sillä vasurien kateus on ehtymätön.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tilannearviosi rimmaa hyvin ihan toisten alojen käsitysteni kanssa: poliitikoiden ja virkamiesten amatöörimäistä, saamatonta ja korruptoituakin mukatekemistä. Päätösten vaikuttavuuksia ei välttämättä arvioida (tästä taisi VATT:kin torua), asioita viedään eteenpäin, vaikka asiantuntijalausunnot käytännössä olisivat vastaan. Siihen päälle edestakaiset veivaamiset ja tiedon pimittelyt. Käsittämätöntä farssia 2010-luvulla. Näin ei voi jatkua loputtomiin. Jossain vaiheessa noutaja tulee.

Jukka Laine

Taitaa 6 miljardia ihmistä polkea suomalaisia työehtoja ja TES-sopimuksia.
Ihmiskauppa rehottaa ja minimipalkalla tehdään duunia. Lapsityövoiman käyttö on yleistä.

Jos Suomessa vähennetään entisestään taloudellista aktiviteettiä ja ajetaan yrittäjiä mm. Viroon lisäämällä sääntelyä ja valvontaa niin epäilen että huonosti käy. Suuryritykset saavat veroetuja, lobbaavat Eduskuntaa ja silti kiertävät veroja minkä ehtivät. Ja jos aletaan jotain vaatia poistuu firman sivuilta sana Suomi lopullisesti. Voisi sanoa että sota on jo hävitty. Ja ihmisten maksukyky on loppu.

25 vuoden aikana kaikki omaisuus on myyty ja otettu jättivelat. Mikään verotus ei tätä pesää pelasta. Mutta suomalainen ei usko, ennenkuin viimeinenkin hanhi on tapettu.

ulf fallenius

Vasemmistoliittoon raksaduunarit lienee isoimmat veronkiertäjät koko Suomessa.

Käyttäjän tapiokoivisto kuva
Markku Koivisto

Jep, raksaduunareihin verrattuna veroparasiittifirmojen miljoonat eivät tunnu missään. Jouni Nordman, jotenkin arvasin vastauksesi :)

Toimituksen poiminnat