Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Suomeen on saatava kansallinen varallisuusrekisteri

  • Suomeen on saatava kansallinen varallisuusrekisteri

”Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla” lauloi Tapio Rautavaara. Tänä päivänä leivän paikalla on varallisuus. Sen jakautumisesta me emme tänä päivänä tiedä paljon mitään.

Syynä tähän on tulopoliittisen sopimuksen 2005 – 2007 kohtaan 1.1. sisällytetty lause, jonka mukaan ”varallisuusverotuksesta luovutaan vuonna 2006.” Ja niin myös luovuttiin, vaikka jälkipyykki sopimuskirjauksen ymmärtämisestä jatkuu.

Varallisuusveron poiston myötä katosi myös varallisuuden tilastointi. Siksi me voimme nykyään vain arvailla, miten varallisuus jakautuu yli ihmisten, alueiden ja varallisuusmuotojen, ja millaisia valtakeskittymiä varallisuuden ympärille rakentuu. Demokratiassa näin ei koskaan pitäisi olla.

Mitä siis pitäisi tehdä?

Eduskunnan pitäisi päättää kansallisesta varallisuusrekisteristä, joka kattaisi kaikki varallisuusmuodot arvopapereista asuntoihin ja kiinteistöihin. Teknisesti tällainen rekisteri olisi luotavissa hyvinkin pian, kiitos modernin tietotekniikan. Ongelma on lähinnä ideologinen, julkisuusperiaatetta koskeva.  

Erilaisilla keskustelupalstoilla varallisuusrekisteri rinnastetaan kommunismiin. Yrittäjäjärjestöt taas ovat lausuneet, että jos varallisuusrekisteri joskus perustetaan, se ei saa olla yleisöjulkinen. Vasemmistolaisesti suuntautuneet tahot taas edellyttävät, että varallisuusrekisteri on sekä yleisöjulkinen että kansainvälinen.

Samalle kannalle ovat viime vuosina päätyneet myös suurimmat talousmaat. Rikkaimpien G20-maiden kokouksissa on puhuttu talouskriisin alkamisesta lähtien, että veroparatiisien vastainen taistelu ja verokoordinoinnin lisääminen onnistuu vain, jos saadaan aikaan maailmanlaajuinen varallisuusrekisteri.

Mikä on Suomen kanta omistamisen julkisuuteen?

Minusta Suomen kanta muistuttaa perinteistä kaksoisstrategiaa: yhtäältä olemme laajan julkisuuden kannalla, mutta toisaalta emme olekaan. Käytännössä Suomi on ollut hyvinkin pidättyväinen ja jopa torjuva avoimuuden kärkimaihin Tanskaan ja Norjaan verrattuna.  

Esimerkkinä tästä on hallintarekisteröidyn omistamisen laajentamista ajanut lakihanke vuonna 2014. Se olisi sallinut myös suomalaisten merkitä arvopaperiomistuksensa jonkin bulvaanin nimiin. Laajan vastustuksen vuoksi tämä oikeiston ja Finanssialan Keskusliiton ajama hanke kaatui kuitenkin kalkkiviivoille.

Toinen esimerkki on sähköistä asunto-osakeyhtiörekisteriä koskeva hanke, joka nopeuttaisi kaupankäyntiä, tarjoisi nykyistä vahvemman omistajasuojan ja jättäisi historiaan paperiset osakekirjat. Tämä hanke, joka rekisteröisi myös valtaosan suomalaisten varallisuudesta yleisöjulkiseen tilaan, on yritetty vaieta kuoliaaksi.

Onko varallisuusrekisteri siis poliittisesti mahdoton?

No, ei varmasti ole. Tulotietojen puolella meillä on jo käynnistynyt tulorekisterihanke, joka joskus vuoden 2020 paikkeilla tuottaisi meille lähes reaaliaikaiset ansiotulotiedot. Olisi outoa jos vastaavaa hanketta ei käynnistettäisi varallisuusmuotojen osalta. Hallituksen vain pitäisi tehdä sitä koskeva päätös.

Kaikki varallisuusmuodot kattava rekisteri paljastaisi aikanaan myös ne erillisrekisterien katvealueet. Kiinteistörekisterin puutteiden aiheuttama veromenetys on noin 300 miljoonaa euroa joka ikinen vuosi. Hallintarekisterin puolella vastaava menetys on 300 - 600 miljoonaa. Ja muitakin menetyksiä varmasti on.

Tällaisiin menetyksiin meillä ei ole enää jatkossa varaa. Eikä ole koskaan ollutkaan.

 

Erkki Laukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ne ansiotulorekisterit ovat jo nyt täysin avoimet. Saiko kateus moisen avauksen aikaiseksi?

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

En ole ajatuksen isä, vain sen tulkki. Aloite on kansainvälinen ja sen vahvin ajaja on G20. Myös monet avoimuuden puolesta toimivat kansalaisjärjestöt ovat avauksen takana, ovat olleet jo vuosia.

Helena Koskinen

Yhden asian ihmisistä olen oppinut ihan varmuudella: ihminen, joka argumentoi tasa-arvoa vastustavat mielipiteensä kateudella, kannattaa jättää nettikeskustelussa huomioonottamatta, hän ei ole vakavasti otettava. Jo lukeminen on pelkkää ajantuhlausta saati sitten vastaaminen.

Onneksi tähän meni vain kaksi minuuttia.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Mihin tätä rekisteriä sitten käytettäisiin?

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Varallisuuden ja siihen liittyvän vallankäytön todentamiseen. Elitismiä esiintyy kaikissa yhteiskuntamuodoissa ja yleensä se perustuu vaikeasti todennettaviin keskinäisiin taloudellisiin etuihin, yhteisiin varallisuusintresseihin. Jos näiltä halutaan välttyä, ne on voitava todentaa.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Kaikiile niille, jotka ovat blogini lukeeneet, suosittelen myös tätä, tilastokeskuksen ja professori Matti Tuomalan arvioihin perustuvaa artikkelia: http://www.hs.fi/talous/a1428200157967?ref=hs-art-...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Hyvä poiminta Hesarin jutusta "Merkittävä syy varallisuuden keskittymiseen Suomessa on verotus. Hyvin tienaavat voivat muuntaa tuloja palkasta pääomatuloiksi, joita verotetaan kevyemmin kuin suuria palkkatuloja. Tuloerot ovat ajan mittaan muuttuneet myös eroiksi varallisuudessa"

Toimituksen poiminnat