Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Mihin unohtuivat vaikeasti työllistettävät?

  • Mihin unohtuivat vaikeasti työllistettävät?

Todennäköiset hallituspuolueet lupaavat yhtäältä leikkauksia ja toisaalta työttömyyden puolittamista. Yhtälö on mahdoton ja erityisen mahdoton se on vaikeasti työllistyvien osalta.

Keitä ovat vaikeasti työllistyvät?

Vaikeasti työllistyviin lasketaan yhtäjaksoisesti yli vuoden työttöminä olleet ja heihin rinnastettavat toistuvasti työttömät.  Lisäksi mukaan luetaan työhallinnon palveluista työttömiksi jääneet ja uusiin palveluihin ohjatut työttömät. Helmikuussa 2015 vaikeasti työllistyviä oli yli 200 000.

Se on yli puolet kaikista työttömistä. Vaan enpä ole huomannut, että heistä olisi ongelmaa tehty. Heidän asemaansa ei pohdita todennäköisten hallituspuolueiden ohjelmissa, eikä heidän tulevaisuudestaan käydä keskustelua valtamediassa. On kuin heitä ei olisikaan.  

Se on kummallista, sillä talouspoliittinen keskustelu pyörii ns. rakenteellisten, pysyväisluonteisten ongelmien ympärillä. Jostakin syystä se rakenteellinen työttömyysongelma, jonka vaikeasti työllistyvät muodostavat, ei tähän keskusteluun mahdu.

Miksi ei mahdu?

No, siksi ei mahdu, että rakenteelliseksi muodostuneen työttömyyden alasajo on ristiriidassa todennäköisten hallituspuolueiden talouspoliittisten ohjelmien kanssa.  Jos kaikki munat laitetaan taas vientiteollisuuden koriin, niin silloin rakenteellinen työttömyys saakin kasvaa ihan vapaasti.

Asetelma nyt on siis likimain sama kuin pääministeri Esko Ahon sinivihreässä hallituksessa 1990-luvun alussa.  Ainoa selvä ero on se, että silloin talouspuhetta ei naamioitu työllisyysystävälliseksi. Silloin Kokoomuksen puheenjohtaja Pertti Salolainen asetti työttömyyden ylärajaksi puoli miljoonaa ihmistä.

Ja sinne myös päästiin. Ja sinne tulee pääsemään tuleva hallitus. Ei siksi, että se sinne tieten tahtoen haluaisi, vaan siksi, että talouden ja työllisyyden välille ei ole osattu rakentaa mitään uutta, 1990-luvun alussa valitulle strategialle vaihtoehtoista kehityspolkua.

Mitä tästä seuraa?

Toki muutoksiakin voi tapahtua, mutta – totta puhuen - kovin paljon ei ole enää tehtävissä. Asemiin ajo on päättynyt, eikä kunniakasta peräytymistietä ole näkyvissä. Ennusteeni on, että neljän vuoden kuluttua työttömien työhakijoiden määrä on noin puoli miljoonaa, joista noin 300 tuhatta vaikeasti työllistettävää.

Tämä ennuste on suoraa seurausta siitä, miten vaikeasti työllistettävien määrä on viimeisten vuosien aikana kasvanut. Ja jos mikään ei muutu, kasvu tulee jatkumaan samanlaisena myös seuraavien neljän vuoden ajan.

Toivottavasti seuraava hallitus ehtii miettiä vielä joitakin asioita uusiksi.

 

Erkki Laukkanen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

ulf fallenius

Totuus on se että vaikeasti työllistettävä ei työllisty koskaan niin sen takia ei kukaan aiheesta puhu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kannattaisi linkata, jos haluaa tarkastella vähän tarkemmin:

TEM:in työllisyyskatsausta helmikuulta:
https://www.tem.fi/files/42548/TKAT_Helmi_2015.pdf

Mikäli nykyinen meno jatkuu samanlaisina, niin ennusteesi rikkoutuu pian. Ongelmana on se, että yrittäjyyden helpottamista ei ole esitetty (kaikenlaiset turhat säätelyt ja lupaselvitykset) eikä myöskään tarjottu joustavuuksia työn kannattamisesta enkä tarkoita niitä toimeentulo, yms. sellaisista, mitkä ovat varsinaisia tuloloukkuja.

Uudistettu palkkatuki on toki tervetullut, mutta pienyritykset eivät kaipaa lisäbyrokratiaa ja palkkatuen houkuttavuus ei lisää mielenkiintoa lainkaan.

Investoijia varmaan kiinnostaa, jos Suomessa sitoudutaan pitkän ajan tähtäimeen jonka aikana ei saisi muutella kuten aina haitallisesti.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Voi olla että olet oikeassa: 300 tuhannen vaikeasti työllistettävän raja tulee vastaan ennen vuotta 2019. Mutta samoja lähteitä olen kyllä ennusteessani käyttänyt. Lisätietoa olen hakenut Findikaattorista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ai, en tiennytkään. Siksi kannattaisi käyttää lähteitä kirjoittaessa ihan lopussa, jotta ei jäisi epäselviksi. Findikaattoreista olet katsonut, jota en ole ihan hetkeen käyttänyt ja täytyypä sinne mennä katsomaan.

Olen samaa mieltä, että ei ole puhuttu vaikeasti työllistettävistä. Viimeksi oli vain vähän puhetta. Minä itse nostin vaikeasti työllistettävistä ehdotuksiani TEM:ille porkkanoiksi ja siellä ehdotukset kirjattiin 2011 ja vasta nyt toteutettiin mutta ei riittävästi.

Minä olisin pistänyt niin, että vaikeasti työllistettävät olisivat saaneet töitä, jos yrityksille annettaisiin kunnon porkkanaa ilman vaikeaa byrokratiaa ja sivuutettu siinä kuluja ja ne kulut maksaa valtio sekä maksaa turvallisuuteen liittyvät kustannukset kuten yrityksien olisi pitänyt asiasta tietää, että valtio maksaa mutta valtaosa ei tiedä asiasta.

Työturvavalvonnasta tiedän vain sen, että tapaturman sattuessa vammainen maksaa paljon enemmän kuin normaalikuuloinen ja tämän riskin takia yritykset eivät ota eivätkä halua joutua saamaan lisää byrokratiaa selvityksineen, sain tietää siitä ennen vuotta 2011 eräältä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mutta mihin ovat unohtuneet kommunistien ratkaisut, valtion tuotantolaitokset ja maatalouskolhoosit ?

Toimituksen poiminnat