Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Kaikki blogit puheenaiheesta Lehdistön sananvapaus

Kuunnelkaa rabbi Meieriä!

" - Nyt olen vapaa, professori jatkoi. -En aio miellyttää enää ketään. Teeskentely saa minut voimaan pahoin. Tiedätkö, millainen voima on siinä, ettei tarvitse pelätä, mitä sanoo? Sananvapaus. Eikö ole järjetöntä, että olemme menettäneet sen tässä maassa, koska ihmiset loukkaantuvat niin helposti? Ikään kuin vapaus loukkaantumisesta olisi tärkeämpi kuin vapaus sanoa, mitä ajattelee." [...] "Suora kritiikki on vapauden, demokratian ja kehityksen ydin.

Lehdistönvapauden mallimaa

 

"Suomi on lehdistövapauden mallimaa"

"Suomessa ei ole korruptiota"

"Suomi on maailman onnellisin maa"

 

Näitä iskulauseita suomailainen lehdistö viljelee tällaisia iskulauseita punaisen 70 luvun tyyliin. 

Suomi ei voi olla lehdistönvapauden kannalta näin korkealla sijalla koska suomalainen lehdistö on keskittynyttä. Samalla omaa uutistuotantoa on ajettu harvoihin käsiin. Tämä väistämättä vääristää lehdistömateriaalin laatua ja tasoa.

 

Sberbankin Esko Ahon outo hyökkäys Helsingin Sanomia vastaan

Helsingin Sanomien toimittaja kirjoitti viikonloppuna tärkeän ja monipuolisen jutun Esko Ahosta ja hänen roolistaan venäläisen Sberbankin hallituksessa. Sber­bank on sekä Eu­roo­pan uni­o­nin et­tä Yh­dys­val­tain aset­ta­mi­en pa­kot­tei­den koh­tee­na. Aho on toimittajan mukaan painostanut jutun hyllyttämiseen ja toimittajan mukaan esittänyt uhkaavia vihjailuja. Aho syyttää Hesaria mielikuvajournalismista.

https://twitter.com/svuorikoski/status/1069312916489453568

Englannin kieli kybersodankäynnin astalona

Kansan Uutiset kirjoittaa Hannu Nikanderin kynästä tänään siitä kuinka "Englanti kielellisenä ylivaltana johtaa ajattelun orjuuteen. Se, minkä oli määrä toisen maailmansodan jälkeisessä maailmassa edustaa raikasta ja avartavaa, on muuttunut ainoaksi totuudeksi ja kielelliseksi viisastenkiveksi.

Ylen käsitys lähdesuojasta on eurooppalaisen käytännön vastainen

 

Yleisradion toimittajat Ville Vilén ja Marit af Björkesten selittävät yhteiskirjoituksessaan, miksi Yle ei anna Panaman paperien aineistoa verottajalle.

Toimittajat kirjoittavat:

Itsenäisen Suomen brändi on demokratia, tasa-arvo ja sananvapaus

Tänä trumpistisen idiotian ja putinistisen disinformaation aikana voimme sulkea kätemme syvälle ristiin kiitollisina maamme vapaudesta ja vakaudesta jolla on juurensa jo 1700-luvun valistuksen ajassa ellei sitten jo pakana-ajan germaanisessa laissa.

Kuka vähätteli Usaria? Nobelin laiton anneksointi peruttiin Puheenvuoron avulla!

Lokakuusta 2007 ilmestynyt verkkolehti aloitti ensimmäisen vuosikymmenensä viimeisen vuoden journalistisessa mielessä komeasti. Väärässäolijat väittivät 1990-luvun alussa, ettei Usarilla ja sen kansalaiskeskustelulla olisi enää yhteiskunnallisesti vaikuttavaa merkitystä. Erehtyivät nekin, jotka povasivat mielenkiintofloppia nykyaikaisen verkkolehden syntyessä.

Suomen Sisu ja lehdistön vapaus

"– Miksi epäislamilainen pakanatoimittaja saa syyllistyä vihapuheeseen, kiihottamiseen islamin uskoa vastaan ja poliittiseen rasismiin? Miksi tällaisista aiheista vaietaan? Olisiko korkea aika aloittaa lehdistön puhdistukset?"

Oho hupsis. Eihän siinä niin lukenutkaan. Luulin olevani Erdoganin Turkissa. Tai Unkarissa, jossa lehdistön vapaus on heikentynyt kansallismielisen FIdez-puolueen ollessa valtapuolueena.

Oikeutta muunkinmaalaisille

Ketä palvelee lehdistön julkaisemat kasvokuvat rikoksesta epäillyistä henkilöistä, kuten tänään  aamun iltapäivälehdissä? Kyse ei siis ole etsintäkuulutetuista.  

Kyseiset kuubalaiset jos todetaan syyttömiksi, on kuvilla arvaamaton vaikutus epäiltyjen kotimaassa.  

Suomalaisiahan kuvat eivät palvele, kun kaikki tummaihoiset silmissämme ovat samannäköisiä.

Sananen sananvastuusta

Median valtaenemmistö on omaksunut erittäin myönteisen linjan maahamme viime aikoina kohdistuneeseen massamaahanmuuttoon. Vastustelevat äänet on peloiteltu hiljaisiksi pykälillä, jotka koskevat ”kiihottamista kansanryhmää vastaan”.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä