Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Kaikki blogit puheenaiheesta Omistamisen julkisuus

Hallituksen on aika haudata hallintarekisteri

Omistusten piilottamisen mahdollistava hallintarekisteri on nyt haudattava lopullisesti. Tänään saimme kuulla, että Euroopan komissio on linjannut, ettei Suomen tarvitse mahdollistaa suomalaisten omistusten hallintarekisteröintiä. Tämä linjaus vahvistaa sen, mitä Vasemmisto on yrittänyt sanoa jo monta vuotta: hallintarekisteri ei ole EU:n vaatimus, vaan ihan kotoperäinen innostus mahdollistaa omistusten piilottamista ja sitä kautta helpottaa veronkiertoa, sisäpiirikauppoja, korruptiota ja talousrikollisuutta.

Osakkeiden hallintarekisteröinti ja yleisöjulkisuus

Paljon kiistoja ja epäselvyyksiä sisältävä osakeomistusten hallintarekisteröintiuudistus näyttää etenevän kitkutellen. Suurimpana haittana nykytilanteeseen verrattuna pidetään suomalaisten omistamien Helsingin pörssissä noteerattujen osakkeiden yleisöjulkisuuden häviämistä etenkin suurten omistusten kohdalla. Yleisöjulkisuutta ei voida näissä tapauksissa korvata pelkällä viranomaisjulkisuudella, koska esimerkiksi talousrikostutkinnan resurssit ovat rajalliset.

Suomeen on saatava kansallinen varallisuusrekisteri

”Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla” lauloi Tapio Rautavaara. Tänä päivänä leivän paikalla on varallisuus. Sen jakautumisesta me emme tänä päivänä tiedä paljon mitään.

Syynä tähän on tulopoliittisen sopimuksen 2005 – 2007 kohtaan 1.1. sisällytetty lause, jonka mukaan ”varallisuusverotuksesta luovutaan vuonna 2006.” Ja niin myös luovuttiin, vaikka jälkipyykki sopimuskirjauksen ymmärtämisestä jatkuu.

Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston riippumattomuus?

Lainvalmistelun oletetaan olevan riippumatonta. Mutta mitä valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston (RMO) riippumattomuuteen tulee, niin en ole huomannut.

En ainakaan pörssiomistusten julkisuutta koskevassa lakivalmistelussa. Ne esitykset on valmisteltu Finanssialan keskusliiton (FK) ohjauksessa sillä virheellisellä argumentilla, että myös suomalaisten on jatkossa luovuttava omistusten suorasta rekisteröinnistä.

Miten tässä näin pääsi käymään?

Pörssiomistusten salaamisesta on tullut pakkomielle

Viime perjantaina (14.11.) valtiovarainministeriö lähetti lausunnolle korjatun esityksen arvo-osuusjärjestelmän muuttamiseksi. Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan suomalaiset eivät jatkossakaan voisi salata pörssiyhtiöiden omistuksia.

Kyllä voivat.

Hallituksen esityksessä omistamisen julkisuus näyttäisi olevan edelleen yhtä epämääräisessä tilassa kuin mihin se edellisen lausuntokierroksen jäljiltä jäi. Sama pätee sijoittajansuojaan ja vastuunjakoon kotimaisten ja ulkomaisten toimijoiden välillä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä