Erkki Laukkanen Otetaan vastuu ihmisestä

Kaikki blogit puheenaiheesta Propagandasota

Venäjän uhka

Venäjän valtiollinen media vauhdittaa trolli-keskustelua. Vastaisku oli odotettavissa, ja nyt nähty kirjoitusten sarja Venäjän mediassa on linjassa Kremlin propagandan ja vuosien ajan jatkuneen median ohjauksen kanssa.  

Totuus Leninistä Suomessa


Suomessa on pari Leninin patsasta ja Leniniin liittyvää muistolaattaa. Ne on pystytetty eri aikoina. Suomessa on myös Leninin museo. En ole kuullut, että yhtäkään näistä olisi viime aikoina poistettu.


Ukrainassa oli vielä aika hiljattain Neuvostoliiton peruja tuhansia Leninin patsaita. Viimeaikaisten uutisten mukaan ne on ilmeisesti käytännössä kaikki nyt poistettu. Luonnollisesti tämä herättää huomiota. Ehkä näin pitää kuitenkin toimia: kun on menty epäjumalanpalveluksessa äärimmäisyyteen, pitää se korjata toisella äärimmäisyydellä ainakin hetkeksi. 

Poliitikot huuhaan puolustajina ovat Suomelle vaaraksi.

"Olemme juuri lisänneet kansainvälistä ilmastorahoitustamme", sanoi presidentti puheessaan. Tarkoituksena olisi suojata suomalaiset ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. - Ilmastonmuutos jatkuu luonnollisesti eikä suomalaisten velkataakan lisääminen vaikuta yhtään mitään ilmastoon. Nyt pitää laittaa jäitä hattuun ja rukoilla: "Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan."

 

Laulu vihollisistamme - Песнь о врагах

Kuten olemme huomanneet omasta mediatarjonnastamme, niin yhä selvemmin aletaan taas puhua mahdollisista vihollisista. Vaikuttaa siltä, että myös jotkut US-bloggaajat ovat siitä saamassa oman päähänpinttymänsä. Sama tapahtuu itärajamme toisella puolella, jossa etenkin valtiontelevisio, Dmitri Kiseljovin johdolla, harrastaa melkoista aivopesua. Minulla on Venäjällä useita ystäviä, jotka parhaillaan ihmettelevät miten turkkilaisista yhtäkkiä tuli taas rakkaita ystäviä (sen jälkeen kun heidät kuukausikaupalla haukuttiin maapallomme alimpaan helvettiin).

Jari Tervo ja itärajan koputukset

Jari Tervo kirjoitti YLE:n blogissaan, että "Venäjä koputtaa" Suomen itärajalla. Tällä "koputtamisella" Tervo tarkoitti sitä, että Venäjän puolelta tulee Suomeen pakolaisia, jotka ovat hänen mielestään Venäjän FSB:n salainen ase Suomen yhteiskuntarauhan järkyttämiseksi ja vieläpä hän väittää, että koko operaatio on Vladimir Putinin näppien alaisuudessa. Pakolaisia on tullut Venäjältä Suomeen reilu tuhat vuosien 2015-2016 aikana.

Tämän tarkoitus on Tervon mukaan se, että Venäjä näyttää pystyvänsä tarvittaessa uhkaamaan pakolaisvyöryllä Suomen yhteiskuntaa.

Ylen määrin infosotaa

YLE Uutisten toimittaja Jarmo Mäkelä kirjoitti perjantaina Venäjän verkossa -kirjoitussarjassaan otsikolla Infosotaa venäläisittäin, että Venäjä perustaa itselleen infosotajoukot.

Se, että Venäjä käy infosotaa, tuskin yllättää ketään. Ihmettelen kuitenkin toimittajan lausumaa, jonka mukaan Venäjällä ei uskota Suomessa viime aikoina toistettuun hölynpölyyn, jonka mukaan mitään informaatiosotaa ei ole olemassakaan. 

Lehdistön rooli Ukrainan kriisissä.Turvallisuuden tunteen kriisi Suomessa osa 3

Venäjä ja oma mediamme ovat pelotelleet meidät takaisin kylmän sodan aikaisiin tunnelmiin. Kansalaiset eivät luota maanpuolustukseen pelätessään uutta ja ihmeellistä hybridisodankäyntiä, Nato-optio todennäköistyy, informaatiosota jyllää ja puolustusmäärärahoja kasvatetaan.

Miksi hybridisodankäynti pelottaa?

Iivi Anna Masso - propagandasota

Uusimmassa Suomen Kuvalehdessä on hyvä artikkeli Viron entisestä presidentin neuvonantajasta, Iivi Anna Massosta.

Masso  eli nuoruutensa Neuvosto-Virossa, muutti heti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen opiskelemaan ja asumaan Suomeen, meni naimisiin suomalaisen miehen kanssa, otti Suomen kansalaisuuden ja päätyi lopulta Viron presidentin Toomas Henrik Ilveksen neuvonantajaksi. Neuvonantajan työ päättyi nyt keväällä 2015 osittain Yleisradion toimittajan Risto Vuorisen facebookissa levittämiin huhuihin.

Harley Davidsonit saattavat Yhdysvaltain armeijaa Tshekissä

Virosta sunnuntaina lähtenyt Yhdysvaltain armeijan sotilassaattue on edennyt Latvian, Liettuan ja Puolan kautta kohti Tshekkiä. Voimaa näyttää satakunta Stryker-panssariajoneuvoa ja tietysti saattuetta tiiviisti seuraava media. Hype on ollut suurta, Puolan Bialystokissa kaupungin keskustaan kerääntyi yli tuhat ihmistä tervehtimään saattuetta tai muuten vain ihmettelemään. Kyyneliltäkään ei kuulemma ole vältytty.

Kuvassa lapsi pitää rynnäkkökivääriä käsissään. Suomessa lapsille ei anneta edes leluaseita! : D

Iltapäivälehdet lietsovat sotaa

 

Olen seurannut  pidemmän aikaa huolestuneena median lietsomaa sotahysteriaa. Etenkin iltapäivälehdet ovat kunnostautuneet.  Propagandasota on sodan äiti, jonka lapsia eriasteiset propagandavalheet ovat . Niitä näyttää sikiävän.

Tuore esimerkki on tämän päivän Iltalehti, joka räväyttää etusivulle Moskovan "Krim-juhlissa" jonkun mielenosoittajan huudahduksen Suomesta ja Puolasta. Varmaankin totta, mutta tilannetta kuvaavana valheellinen. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä